Moda

Hızlı Moda Sektörünün Dünyaya Etkileri Nelerdir?

Hızlı Moda Sektörünün Dünyaya Etkileri Nelerdir? Hızlı moda endüstrisi, yani giyeceklerin çok hızlı üretilip tüketilmesi dünyaya geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir. Yılda yaklaşık olarak 100 milyar kıyafet üretilmekte, bu kıyafetlerin de %85’i aynı yıl içerisinde çöplüklere atılmaktadır.

Hızlı Moda Sektörünün Dünyaya Etkileri Nelerdir? Modanın doğaya verdiği zarar, maalesef aşırı miktarda üretilen çöplerden ibaret değildir. Tüm dünyadaki gaz emisyonlarının %10’undan sorumlu moda endüstrisi, karbon ayak izi bakımından düşünüldüğünde tüm dünyadaki uluslararası uçak ve gemi seyahatlerinden daha fazla karbon salınımına neden olmaktadır.

Hızlı Moda Sektörünün Dünyaya Etkileri

Önümüzdeki 30 yıl içerisinde dünya nüfusundaki artışın 2 milyar olacağı öngörülmektedir. Bu hızlı çoğalmanın yanında küresel ısınmanın önüne geçilebilmesi için insanların acilen total gaz emisyonlarını 10 yıl içerisinde yaklaşık olarak %55 oranında azaltmaları gerekmektedir. Hızlı moda sektörü yüzünden, pamuk tarımında da inanılmaz bir hıza kavuşulmuş duruma gelinmiştir. Daha hızlı bir şekilde daha fazla ürün alabilmek amacıyla genetiği değiştirilmiş pamuk üretimi büyük oranlara ulaşmıştır. Kullanılan kimyasal ve ilaçlar toprağa ve çiftçilere de geri dönüşü bulunmayan zararlar vermeye başlamıştır. Yalnızca pamuk üretimi yapan ya da tarlalarda çalışan insanlar değil, bu kıyafetleri kullananlar da risk altındadırlar.

Hatta son yıllarda artan bazı cilt kanseri türlerinin kumaşlarda kullanılan kimyasallar yüzünden çoğaldığı iddia edilmektedir. Bütün bunların yanı sıra kumaş üretiminde kullanılan su miktarı da büyük oranlara ulaşmış durumdadır. Moda endüstrisi, dünyada su tüketen ikinci en büyük endüstri konumunda bulunmaktadır. Bir kişinin 3 yıl boyunca içebileceği su miktarı, bir tane pamuklu tişörtün üretiminde kullanılmaktadır. Yeraltı sularının tüketilmesinin yanı sıra, boyama ve ağartma işlemlerinden sonra doğaya salınmış zehirli atıklar da bazı ülkelerdeki birçok nehri kurutmuş ya da kullanılamaz hale getirmiş durumdadır. Tüm dünyada suların kirlenmesinden moda endüstrisi %20 sorumluluk altındadır.

Modanın dünyaya verdiği zararlar bunlarla da sınırlı değildir. Özellikle polyester kumaşlarda mevcut olan mikrofiberler, kıyafetler çamaşır makinesinde yıkandığı zaman atık sulara karışarak, su arıtma tesislerinde çözülmeden geçmekte ve denizlere ulaşmaktadır. Bu durum sonucunda da suların kirlenmesine ve balıkların yok olmasına neden olmaktadır. Hatta yenilen bazı balık türlerinde de mikrofiber kalıntılarına rastlandığı görülmüştür. Bunun sonucunda insanlar dünyaya verdikleri zarar kadar zarar görmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu