Hıçkırık Sebebi Nedir, Tümör Belirtisi Olabilir Mi?
Hıçkırık Sebebi Nedir, Tümör Belirtisi Olabilir Mi? Hıçkırık, göğüs kafesini karın boşluğundan ayıran ve nefes almada önemli bir rol oynayan diyaframın istemsiz kasılmasıdır.
Hıçkırık Sebebi Nedir, Tümör Belirtisi Olabilir Mi? Hıçkırık, diyaframın ani ve istemsiz kasılması sonucu oluşur. Bu kasılma sırasında epiglot gırtlağın ses telleri üzerinde aniden ve kuvvetli bir şekilde kapandığında gırtlakta özel bir ses üretilir. Büyük porsiyonlar, alkollü ve gazlı içeceklerin tüketimi, ani heyecan, stres ve sıcaklık değişiklikleri hıçkırıklara neden olabilir. Bu nedenle hıçkırıklarınız 48 saatten uzun sürüyorsa veya yeme, uyku veya nefes alma sorunlarına neden olacak kadar şiddetliyse mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Hıçkırıklara Ne Sebep Olur?
Uzamış hıçkırıklarınızın nedenini belirlemek için doktorunuz fizik muayene yapacak ve size bazı sorular soracaktır. Bu sırada doktor nörolojik muayene de yapabilir. Bu muayene sonucunda hıçkırıkların altta yatan tıbbi bir nedenden kaynaklandığından şüpheleniliyorsa, bir veya daha fazla test gerekebilir. Bu testler arasında böbrek hastalığı, diyabet ve enfeksiyonu kontrol etmek için bir kan testi, vagus siniri, frenik sinir veya diyaframı etkileyebilecek anatomik anormallikleri kontrol etmek için bir göğüs röntgeni, bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans görüntüleme ( MRG). veya yemek borusu veya soluk borusu üzerinde kan testleri Sorunları aramak için boğaza küçük bir kamera yerleştirilmiş ince, esnek bir tüp kullanan endoskopik testler olabilir.
Hıçkırık 48 Saatten Uzun Sürerse
Sinir Hasarı
Uzun süreli hıçkırıkların nedenlerinden biri, diyafram kasına hizmet eden vagus veya frenik sinirlerin hasar görmesi ve tahriş olmasıdır. Bu sinirlerde tahrişe veya hasara neden olabilecek faktörler; kulak zarına dokunan bir nesne, boyun tümörü, kist veya guatr, reflü, boğaz ağrısı veya larenjit.
- Alkol ve sigara hıçkırıklara neden olur
- Reflü hastalığı
- Aşırı yemekten veya gazlı içeceklerden mide rahatsızlığı.
- Aşırı baharatlı diyet
- Aşırı alkol alımı
- Akciğerlerin sigara veya hoş olmayan kokulardan uyarılması.
- Aşırı heyecan veya üzüntü hali
- Limon veya amonyak gibi güçlü kokulu bir madde koklayın
- Hızlı nefes alma
- Derin bir nefes alın ve nefesinizi tutun.
- Boğazdaki tıkama refleksini uyarmak için dilin arkasına küçük bir kaşıkla dokunmak.
- Buz yutun veya buzlu su için
- Yüzünüzü soğuk suyla yıkamak veya yüzünüze soğuk kompres uygulamak