Diyet

Vejetaryen Diyet Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Vejetaryen Diyet Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir? Bu diyet hem kilo vermek isteyenler için hem de Vejetaryen beslenme şeklini benimseyen kilolu hanımlar için ideal bir diyettir.

Vejetaryen Diyet Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir? Birçok diyetin temelini yüksek protein tüketimi oluştururken yani et balık tavuk yumurta süt gibi hayvansal gıdalar oluştururken Vejetaryen diyette tam tersi sebze ve meyveler yer almaktadır. Bazı Vejetaryen türlerinde ise az da olsa hayvansa gıdalarda yer almaktadır. Buna göre Vejetaryen diyetleri temel, kısmı ve Pesketaryen Vejetaryen diyetleri olmak üzere 3’e ayrılır.

Temel Vejetaryen Diyeti

Bu diyette et, balık, kümes hayvanları kesinlikle tüketilmez. Bunların yerine yumurta ya da süt tüketilebilir. Temel Vejetaryen diyeti de ikiye ayrılır;

Lakto Vejetaryen; Bu diyette süt ürünleri vardır. Ama yumurta diyette yer almaz.

Ovo Vejetaryen: Bu diyet türünde ise tam tersi süt ürünleri yer almazken yumurta yer alır.

Lakto-Ovo Vejetaryen: Bu diyette hem yumurta hem de süt ürünlerine yer verilir.

Kısmı Vejetaryen Diyeti

Bu diyette et ürünlerinin çoğu diyette yer almaz ancak balık ve kümes hayvanları tüketilebilir.

Pesketaryen Diyeti

Bu diyeti uygulayan kişiler ara sıra az miktarda olsa da et, kümes hayvanı, balık ve yumurta gibi ürünleri tüketebilirler. Pesketaryen diyet bu açıdan esnek bir diyettir. Pesketaryen diyeti yapan kişiler belirli aralıklarla istediği yiyeceği yiyebilir anacak bunun dışında Vejetaryen bir diyet takip ederler.

Vejetaryen Diyeti Nasıl Yapılır

Vejetaryen diyette ağırlıklı olarak sebze ve meyveler yer alır. Bunun yanında bazı Vejetaryen diyetlerinde süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalarda yer alır. Yemekler hazırlanırken ızgara, haşlama tarzında hazırlanır ve yağ olarak zeytinyağı kullanılır. Bu bakımdan Vejetaryen diyet Akdeniz diyetine benzerlik göstermektedir. Bu diyette karbonhidrat alımı çok azdır. Gene diğer diyetlerde olduğu gibi işlenmiş gıdalar, kızarmış yiyecekler ve şekerli yiyecekler yasaktır. Bunların yerine diyet öğünlerinde bol bol vitamin bakımından faydalı olan kabak, lahana, brokoli, karnabahar, yeşil fasulye, enginar, domates, salatalık, kereviz gibi sebzeler bulunmaktadır. Bu sebzeler ağırlıklı olarak haşlanarak hazırlanır.

Vejetaryen Diyeti Yapmanın Faydaları

Vejetaryen diyeti sonucunda bol bol faydalı sebzeler tüketeceğiniz için sadece kilo vermezsiniz aynı zamanda bu diyetin sağlığınıza da faydaları vardır. Bunlar;

  • Düşük kan basıncı
  • Azalmış kalp hastalığı riski
  • Tip 2 diyabet riskinde azalma olarak görülür.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu