Bebekler neleri yememeli? Hangi besinlerden uzak durmalı?
Annelerin bazıları kendi yediği besinleri çocuğuna da yedirmeye çalışır. Bebeğine yedirdiğine bakmaksızın bu konuya fazla önem vermezler. Fakat yetişkin insanların yediği ancak bebeklerin yemediği – yiyemediği yiyecekler vardır. Yetişkinlere göre bebeklerin tüketmemesi gereken yiyecekler bazen sonu ölümle biten alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermektedir.
Bebeklerin yememesi gereken besinler
Deniz mahsullerinden, ıstakoz, balık karides, yengeç gibileridir. Bunları bir yaş altı çocukların; ciddi alerjik oluşumlara neden olmaması için tüketmemesi yerinde olacaktır. Bu tip besinler, bir yaş altında ki çocukların vücutları için kimyası gereği ağır besinler olduğundan, önemle üzerinde durulmalıdır.
Bal olarak bildiğimiz ve şifa deposu olarak adlandırılan besin ise yine bir yaş altı bebeklerde kullanılmamalıdır. Aksi durumda çoğu insan tarafından bilinmeyen botulizme sebebiyet vermektedir.
Gıda zehirlenmesi olarak bakıldığında ise, fazla verilen meyve suları, inek sütü, pastörize edilmemiş peynirler ve yumurta akı bir yaş altı çocuklarda kullanıldığında oluşabilmektedir.
Kabuklu kuruyemişler
Bebekler için zararlı olan besinler arasında kabuklu kuruyemiş en üst sıralarda yer almaktadır. Bu tip yiyeceklerden dört yaş altında ki bütün çocukların uzak tutulması gerekir. Bu tip yiyecekler bebeklerde çok çabuk boğulmalara sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca çiğnenmesi güç olan yiyeceklerden de uzak tutulmalıdırlar. Örneğin, patlamış mısır, konserve yiyecekler gibi yiyeceklerdir.
Sonuç olarak bebekler gelişim çağında tıpkı bir yetişkin gibi her bulduğunu yememeli, bünyesi bir yetişkin gibi sağlam olmamakla birlikte, onun gelişmesi ve sağlıklı bir birey olabilmesi için doktorunuzun önerdiği reçete dışına çıkılmamalıdır.