Anne-Çocuk

Gençlerde Madde Kullanımı Nasıl Anlaşılır?

 

Son yıllarda gittikçe artan madde kullanımı gençler arasında da giderek yayılmaya devam etmektedir. Bundan dolayı madde bağımlılığını anlamak için bazı özelliklere dikkat edilmelidir.

Yetişkinler arasında en çok merak edilen sorunların başında gençlerde madde kullanımı nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Bunu anlamak için bazı belirtiler işaretçi olmaktadır. En belirgin belirti davranış değişiklerinde meydana gelmektedir. Buna göre madde kullanan kişilerde ani duygusal değişiklikler, normalin dışında saldırganlık hali, sık sık sersemlik ve uykulu olma hali, yalan söylemenin alışkanlık haline dönüşmesi ve buna benzer başka hareketler madde bağımlısı olan kişilerde yaygın olarak görülmektedir. Bunlar duygusal yönden değişiklikler olup başka belirtiler de ortaya çıkmaktadır.

Gençlerde Madde Kullanımı

Madde kullanımı anlamak için belirtilere yol gösterici olmaktadır. Madde kullanan gençlerde para ya da buna benzer eşyaları çalma, paraya dönüştürme gibi alışkanlıklar görülmektedir. Bunun yanı sıra vücutta ve giysilerde alışılmışın dışında lekeler meydana gelmekte, koku ya da başka işaretçilere rastlanmaktadır. Madde kullanan gençlerde spor, okul ya da hobilere karşı olan ilgi giderek azalmaktadır. Buna ek olarak gencin yeme alışkanlıkları da değişmekte ve giderek artan iştah kaybı meydana gelmektedir. Buna bağlı olarak madde kullanan kişi zayıflama sürecine girmektedir. İhtiyaç duyduğu anda madde alamayan gençlerde sinirlilik, huzursuzluk, endişe gibi haller görülür. Bu durumda bilinç dışı hareketler sergilenmekte olup genç sanki başka bir kişiye dönmektedir. Ortaya çıkan fiziksel etkiler kullanılan maddeye göre farklılık göstermektedir.

Ergenlik döneminde madde bağımlılığının arttığı ifade edilmektedir. Bu nedenle anne babaların bu konuda son derece dikkatli ve hassas olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı ebeveynler madde bağımlılığı ve belirtileri konusunda bilinçlenmelidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu