Sağlık

Reflü Nedir, Reflü Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Reflü Nedir, Reflü Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi! Reflü nedir sorusu, bu rahatsızlığı çeken birçok kişi tarafından sıklıkla merak edilerek araştırılmaktadır. Kısaca değinmek gerekirse; mide içeriğinin (asit ve safra) istemsiz olacak şekilde yemek borusu veyahut da yemek borusundan daha yukarı seviyeye çıkarak, hastada oluşturduğu göğüs yanması, ya da acı su tarzında şikayetler meydana getirmesi durumuna reflü hastalığı denilmektedir. Nadir olarak ise; kronikleşmiş öksürük, geçmek bilmeyen farenjit, ağızda oluşan koku, seste meydana gelen kısıklık ve diş çürükleri gibi semptomları olan kişilerde de reflü görülebilmektedir. Reflü, şikayetin derecesine bağlı olarak hafif, orta ve ağır reflü şeklinde nitelendirilir.

Reflü Nedir, Reflü Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi! Bu hastalık neredeyse toplumun büyük çoğunluğunda görülen ve sıklık derecesi yaklaşık olarak -35 arasında olan bir rahatsızlıktır. Reflü hastalığının oluşmasında birden fazla etken rol oynamaktadır. Ancak bu faktörlerden en önemlisi, yemek borusuyla mide arasında yer alan sfinkter (yani mide kapakçığı) ismi verilen yapının olması gerekenden daha gevşek olması durumudur.

Çünkü, bu kapakçık mide içeriğinin yemek borusuna kaçma ihtimalini engelleyen, oldukça önemli bir yapıdır. Reflü rahatsızlığının tedavi edilmesi işleminde yapılan endoskopik ve cerrahi tedavilerde hedeflenen amaç, bu kapakçığın düzeltilerek eski işlevine kazandırılması esasına dayanmaktadır.

Reflü Hastalığının Belirtileri

Reflü hastalığının belirtileri tipik ve atipik olmak üzere 2 şekilde incelenmektedir.

Tipik Belirtiler: Reflüde en sık görülen şikayetler, göğüste yanma ve acı su gelme durumudur.

Atipik Belirtiler: Sık sık tekrarlayan ya da geçmeyen farenjit, ses kısıklığı, ağız kokusu, larenjit, diş çürükleri, sinüzit, KOAH, astım ve tekrarlayan zatürre ataklarıdır.

Reflü Kimlerde Sıklıkla Görülür

Reflü rahatsızlığı şu kişilerde daha sık görülmektedir;

  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları olanlarda,
  • Obezitelerde,
  • Kafeini, yağlı ve mide asidini arttıran gıdaları yüksek oranda tüketenlerde,
  • Mide fıtığı olanlarda,
  • Hamilelerde.

Reflü Tanısı Nasıl Konulur

Reflü semptomları saptanan hastalara ilk olarak endoskopi işlemi yapılır. Endoskopi yöntemi sayesi ile mide kapakçığının değerlendirilmesi yapılır, reflünün derecesi belirlenir ve buna bağlı olarak tedavi yöntemi planlanır. Tipik şekildeki reflünün semptomları bulunmayan ve endoskopide belirtisi bulunmayan hastalarda ise;

  • 24 saat boyunca PH metre
  • Motilite çalışması ve
  • Empedans yöntemleriyle varlığı ya da yokluğu kesin biçimde kanıtlanmaktadır.

Endoskopide varlığı saptanan hastalarda genel olarak bu yöntemlere gerek duyulmaz.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu