Spikerlik ve Sunuculuk
Günümüzün popüler mesleklerinden olan seslendirme ve dublaj, spikerlik ve sunuculuk sanıldığı kadar basit ve niteliksiz elde edilecek konumlar değildir.
Eğitimsiz ve deneyimsiz olmasına rağmen TV kanalları ve radyolarda çok sık hata yapan ve telaffuzları başarısız olan spikerler görüyoruz. Peki sanıldığı kadar kolay mı bu işler? Spiker olmak isteyenlere yol gösterici öneriler dendiğinde yaşam boyu okumak, okumak ve okumak diyebiliriz.
Bir insan ancak ve ancak okursa güzel konuşabilir. tekerlemeler bu dönemde çok önemlidir. Günde en az 10 kere uzun tekerlemelerin okunması adet edilmesi, basımında zorlanan harflerin doğru kullanılmasına çaba gösterilmelidir. Bunun sonrasındaki süreç ise bu işin profesyonel eğitimini almak olacaktır.
Profesyonel Eğitim Almak Önemli
Spikerlik ve sunuculuk yapmak isteyenler kesinlikle bu alanda eğitim almalıdır. Konservatuvar bölümlerinde diksiyon üzerine geniş bir eğitim verilmektedir. Özellikle doğru ses basımı gibi aktiviteler şan dersleriyle geliştirilmektedir. Ne kadar eğitim alsanız da, hiç bir eğitim bu düzeydeki başarıyı vermez. Kişisel çabanız da daha mükemmel bir dil kullanmak için en önemli kriterdir. Okumayı seven ve hayatına dahil eden kişiler bu mesleği yapabilirler. Sesli okumalarda kitap metinleri ya da tekerlemeler çok iyi antremanlar olabilir.
Şan Eğitiminin Önemi Ülkemizde bilinenin aksine şan eğitimi almak sadece şarkıcılara özgü bir durum değildir. Dilini doğru kullanmak isteyen ve harflerin basımını, vurgusunu doğru biçimde yapmak isteyenler şan eğitimde çok büyük ilerleme kaydedecektir. Sesi kullanmayı öğrenmek iyi bir spiker olmak için son derece önemlidir. Bu yüzden kişisel gelişim, üniversite eğitimi, kültürel etkinlikler gibi alanlarda eğitim alıp kendini geliştiren bir aday, başvurduğu pozisyonlardaki mülakatlarda da başarıya ulaşacaktır. Sürekli kendini geliştiren ve yaşam boyu bu konuda çaba gösterenler, sadece işlerinde değil aile yaşamları ve sosyal hayatlarında da düzgün konuşma alışkanlığı edinmelidir.