Hızlı Okuma ve Anlama Teknikleri Nelerdir?
Hızlı Okuma ve Anlama Teknikleri Nelerdir? Hızlı okumanın grup şeklinde görerek, sıçrama hareketlerinin en aza indirilmesiyle gerçekleşmektedir. Bu eğitim sayesinde gözümüz alışık olduğumuz okuma hızından çok farklı bir şekilde ilerler.
Hızlı Okuma ve Anlama Teknikleri Nelerdir? Göz yazıların üzerinden hızlı bir şekilde ilerken sanki okunan anlamadan geçiliyor gibi hissedilir. Bu hızlı okumaya başlayan her bireyde görülen bir kusurdur.
Hızlı Okuyarak Anlama Teknikleri
Eski alışkanlığın (sesli ve yavaş okumanın) bir yanılsamasıdır. Çünkü beynimiz bütünü algılamada daha ustadır. Beyne gelen bilgiler parça parça geldiğinde anlamlandırma uzun bir süreçten geçer. Beynin yazıyı anlamlandırması için daha önce beyinde bütün şekilde olan bilgilerle bağlantı kurması gereklidir. Parça parça gelen bilgilerle bağlantı kurma zorlaşacaktır. Hızlı okumayla birlikte bütünü görme olayı daha çok artacak ve beyin, kesinle boşluklara izin vermeyecektir. Bu da anlama oranını yükseltecektir.
Bir nöron diğer nörona 10 milisaniyeden daha kısa bir zamanda ulaşabilir. Bu, göz kırpma süremizin onda birinden daha azdır. Okumaya başladıktan sonra eğer yavaş okursanız, beyniniz üç dört şeyi bir anda düşünmeye başlar. 3-4 dakika içinde hayallere dalınır. Ama olay hızlı okuma da tam tersidir. Hızlı okumada beyin tamamen yazıyla dolar. Beyne ikinci üçüncü şeyleri düşünme fırsatı verilmez. Okumada ne kadar hızlı olursa dikkat ve anlama gücü de o kadar yüksek olur.
Aşağıdaki örnek bunu daha iyi açıklamaktadır. 100-200 kelime arası bir hızla okunduğunda, beyin çok hızlı çalıştığı için boş durmayacak ve hemen düşüncelere yönelir. Ailenle yaptığın tartışmalar, arkadaş ilişkilerin, tatil, ne yiyeceğin gibi beyni meşgul eden hayallere dalar. Okunan yazıyı anlamlandırmada güçlükler doğurur. Hızlı okumaya başlanıldığında, beyin tamamen okuduğu yazıya yoğunlaşır. Bu sayede okunan yazı daha iyi anlaşılır.
Okuma Ne Şekilde Gerçekleşmelidir
Okumayı saplamanın çeşitli yöntemleri bulunur. Özellikle hızlı okuma yöntemi bunlardan bir tanesidir. Bizler hızlı okuma stratejilerine hapsolmuşken okumanın farklı türelinin de olduğunu bilmek işimize yarayabilir.
Önsöz okuma ve sonsözü okuma da bir kitap hakkında detaylı bilgi ve birikimi bizlere sunar.
Aktif okuma sağlamak tam öğrenme açısından önemli olacaktır.
Not alarak okumak ders çalışma sırasında, bilgilerin aklımızda kalmasını kolaylaştıracaktır.
Okuduktan sonra bir değerlendirme yazısı yazmak önemlidir. Her kişi aklındakileri özet çıkarır gibi nitelendirdiğinde bilgi kalıcı olur.