Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Uygulanır, Çeşitleri Nelerdir?
Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Uygulanır, Çeşitleri Nelerdir? Ketojenik diyet küçük oranlı karbonhidratlar ve yüksek oranda yağ içermekte olan bir diyet çeşididir. Ketojenik diyetin kilo vermede etkili olduğu gözlenmiş aynı zamanda sağlık üzerinde de olumlu etki olduğu kanıtlanmıştır.
Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Uygulanır, Çeşitleri Nelerdir? Ketojenik diyet insülin ve kan şekeri düzeyinde düşüşlere sebep olur kan şekeri ve insülin seviyelerinde yaşanan bu azalma sağlık için olumlu katkılar sağlar. Aralıklı oruç diyeti ketojenik diyete geçişi kolaylaştırmaktadır. Aralıklı oruç diyeti ne göre 8 saat boyunca yemek yiyip kalan 16 saat boyunca da kalorisiz yiyecekler haricinde besin tüketmektesiniz. Böylelikle kan şekeri ve insülin düzeyleri düşer vücut yağ yakımına geçmektedir.
Ketojenik Diyetin Çeşitleri Nelerdir?
Ketojenik diyetin çeşitleri, standart ketojenik diyet, döngüsel ketojenik diyet, hedeflenmiş ketojenik diyet ve yüksek proteinli ketojenik diyet olmak üzere 4 çeşidi vardır. Standart ketojenik diyette yaklaşık %10 karbonhidrat %20 protein ve %70 oranı şeklinde besin tüketimleri yapılmaktadır. Döngüsel ketojenik diyete göre niyet yaptığınız günlerin arasına yüksek oranda karbonhidrat alımının koyulduğu günlerdir. Örnek olarak 5 gün ketojenik diyet sonrasında iki gün yüksek karbonhidrat alımları şeklinde 5 günlük bir ketojenik diyet programı yapılmaktadır. Yüksek proteinli ketojenik diyette karbonhidrat %5 protein, %35 ve yağ %60 şeklindedir.
Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir
Ketojenik diyet kilo verme esnasında az miktarda yağ alımını hedeflemektedir. ketojenik diyet, diyabet hastalıklarının gelişimini de önlemektedir. Vücuttaki fazla yağlar yakılarak kan şekeri değerlerinin de düşmesine ve insülin ağırlığının artmasına yardımcı olur. Diğer hastalıklar için de koruyucu bir etki yaratır. ketojenik diyeti uygulayan hastalar kan şekeri kontrolü ne de başarılı sonuçlar elde etmiştir. ketojenik diyet kalp hastalıkları kanser Alzheimer hastalığı epilepsi Parkinson hastalığı polikistik over gibi hastalıklarda da iyileşmeye yardımcı olmaktadır.
Ketojenik Diyetin Yan Etkileri Nelerdir
Ketojenik diyet ilk defa deneyecek olan insanlarda ishal, kabızlık, kusma, enerji azlığı, açlık hissi, mide bulantısı, egzersiz performansında azalma, uyku problemleri gibi bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Ketojenik diyette genel olarak yağ temelli beslenmeler ön plana çıkmaktadır. ketojenik diyette karbonhidrat alımını azaltarak yağ tüketimini arttırmanız gerekmektedir. ketojenik diyette et, yağlı, balık, yumurta, peynir, sağlıklı yağlar tercih ederken alkol, sağlıksız yağlar, soslar, çeşniler, Baklagiller, meyveler ve şekerli gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir.