Sağlık

Sağlık Açısından Fonksiyonel Gıdalar Nedir?

Sağlık Açısından Fonksiyonel Gıdalar Nedir? Fonksiyonel olarak adlandırılan gıda, insanın beslenmesinde makro özellikli besin çeşitleri olarak anılan yararlı yiyecekleri kapsamaktadır. Bugünlerde hemen her gıda yararlı yahut ta besin değeri yüksek olmadığından ötürü, son günlerde bu fonksiyonel gıda arayışları artış göstermiştir. Mesela, paketlenmiş gıdalar diye anılan ürünler, fonksiyonel gıdaların dışında yer almaktadır. Ancak, sebze ile meyveler, fonksiyonel gıda çeşitleri arasında bulunmaktadır.

Sağlık Açısından Fonksiyonel Gıdalar Nedir? Fonksiyonel gıdaları meydana getiren sebze ve meyvelerin de, doğal içerikli olması gerekmektedir. Günümüz insanı için bir handikap da, fonksiyonel gıdaların fiyatlarının, paketlenmiş gıdaların çok çok üstünde olmasıdır. Bu sebeplerle insan diyetinde, önemli bir soru işaret olarak bu konu ortada durmaktadır. Bir yanda bilinçsizce ilaçlama, öbür yanda GDO içerikli ürünler, fonksiyonel ürün yelpazesini daraltmaktadır.

Metabolizma Dostu Fonksiyonel Gıdalar

Fonksiyonel gıda, insan metabolizmasını doğrudan etkileyen ürünler arasında yer almaktadır. Sindirimi kolaydır. İnsanın beslenme sistemine de uygundur. Bir yanda besin değeri yüksek iken öbür yanda sindirim problemlerine de yolu açmamaktadır. Fonksiyonel beslenme, aslında doğal beslenme olarak ta bilinmektedir. Hem fonksiyonel beslenmenin hem de doğal beslenmenin ürünlerinin arasında, ne bisküvi ne de cips gibi besin değeri olmayan ürünlerin yeri vardır. Besin değeri olmayan birçok yiyecek türünün ortaya çıkmasından dolayı, artık günümüzde sıklıkla fonksiyonel gıdalardan konuşulmaktadır.

Fonksiyonel Gıda İle Takviye Ürünlerinin Farkı

Takviye gıda türleri, aslında gıda sektörünün en ulaşılabilir ürünleridir. Fonksiyonel gıda türlerinden olan sebze ile meyvelerin yanında, Probiyotik ve de prebiyotik olarak isimlendirilen gıdalar da bu kategori çeşitleri arasındadır. Bunlar zeytinyağı yahut kuruyemişler olarak adlandırılan ve vücuda gereken yakıtı sağlayan besinlerdir. Besin değeri yüksek olan yiyeceklere de, zaten fonksiyonel gıdalar denilmektedir.

Son zamanlarda tarım faaliyeteler üstünde yapılan yanlış zirai uygulamalar ve bilinçsiz ilaçlama yanı sıra, toprağın kirlenme ve de hava kirliliği gibi birçok problemler, fonksiyonel gıda koşullarını değiştirmektedir. Toprak kalitesinin her geçen düşmesi ve gübreleme yöntemleri de fonksiyonel gıdaların dibine incir ağacı dikmektedir. İnsan nüfusunun artması ile yeterli ürün temininde farklı alanlara kayılması da, doğal gıdaların azalmasında etkilidir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu